Sindromul ovarelor polichistice. Modificările metabolice

SOP

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o tulburare endocrină, care apare deseori din adolescență. Nu se cunosc cauzele. Din păcate, boala conduce la infertilitate. Ce e de făcut la vârste tinere? 

 

Sindromul ovarelor polichistice implică simptome metabolice și cardiovasculare legate de cresterea rezistenței la insulină.

Aceste riscuri includ creșterea toleranței la glucoză, diabet de tip 2, creșterea tensiunii arteriale. 

Sindromul ovarelor polichistice apare la la 4% -7% din femeile  tinere si este asociat cu un risc crescut de cancer endometrial.

·         Sindromul ovarului polichistic este asociat cu seboree, acnee, căderea parului, hiperandogenism și teste hormonale modificate.

·         Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini.

·         Apar mici chistusuri  în ovar ceea ce interferează cu ovulația normală. Nu mai există un ciclu mentrual normal, ceea ce afectează toate sistemele metabolice, inclusiv cel cardiovacular.

 

SOP, cauză de infertilitate

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cauzele infertilității. 

  • Infertilitatea apare din cauza lipsei ovulației
  • SOP are impact și asupra endometrului (mucoasa din interiorul uterului) și poate determina anomalii la nivelul acestuia. 

Tratament:

Tratamentul presupune reducerea simptomelor și prevenirea complicațiilor de durată. De cele mai multe ori tratament înseamnă anticoncepționale. 

În această boală, veți avea o relație lungă terapeutică cu mediul endocrinolog și, ulterior, cu medicul ginecolog.

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice se face în funcție de gradul de severitate al bolii.

Dacă tratamntele nu stabilizează lanțurile metabolice ale pacientei, sarcina poate apărea prin fertilizare in vitro