Sindromul ovarelor polichistice

sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice. Facem diferența între ovar polichistic și sindromul ovarelor polichistice, două afecțiuni diferite.

 

Ovarul polichistic ste diagnosticat pe baza dimensiunii crescute a ovarului, măsurat volumetric cu ajutorul examenului ecografic – de obicei are dimensiune dublă față de cea a normalului.

  • Ovarul are chisturi de diferite dimensiuni, dispuse pe toata suprafața. Acest aspect ecografic poate fi găsit la femei fără simptome sau la femeile cu manifestări endocrinologice minore.
  • “Ovarul polichistic” are rezultate normale la testele hormonale și metabolice.

 

Termenul vechi ”ovar polichistic” este diferit de sindromul ovarelor polichistice (PCOS).

 

Sindromul ovarelor polichistice implică simptome metabolice și cardiovasculare legate de cresterea rezistenței la insulină. Aceste riscuri includ creșterea toleranței la glucoză, diabet de tip 2, creșterea tensiunii arteriale. Sindromul ovarelor polichistice apare la la 4% -7% din femeile  tinere si este asociat cu un risc crescut de cancer endometrial.

  • Sindromul ovarului polichistic” este asociat cu seboree, acnee, căderea parului, hiperandogenism și teste hormonale modificate.
  • Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o afecțiune în care ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini.
  • Apar mici chistusuri  în ovar ceea ce interferează cu ovulația normală. Nu mai există un ciclu mentrual normal, ceea ce afectează toate sistemele metabolice, inclusiv cel cardiovacular.

 

 

SOP, cauză de infertilitate

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cauzele infertilității. 

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice se face în funcție de gradul de severitate al bolii.

Dacă tratamntele nu stabilizează lanțurile metabolice ale pacientei, sarcina poate apărea prin fertilizare in vitro. 

 

 

Foto: pixabay.com/ro