SPECIALIȘTII CLINICII FERTILIA: Natalia Caisin, medic primar obstetrică-ginecologie

Ce trebuie să stie viitoarea mămică despre importanța ecografiei în sarcină si la ce intervale trebuie efectuată investigația?

Probabil, toată lumea stie ce înseamnă o ecografie și a auzit despre tipurile de ecografii 2D, 3D, 4D. Vreau să descriu aici diferențele dintre aceste tipuri de ecografii, deoarece ecografia 2D aduce anumite tipuri de informații, celelalte le suplimentează, dar nu înseamnă că una este superioară celorlalte. Deoarece ecografia 2D vizualizează niveluri, iar ecografiile 3D și 4D sunt folositoare pentru detectarea anumitor malformații. Ele sunt utile mai ales pentru a evalua anumite structuri, dar și mișcările normale ale fătului, flexii, extensii ale membrelor, trunchiului. În condițiile în care avem aceste mișcări vizibile la copil în timp real, putem să evaluăm starea fetală. Astfel, aceste ecografii ne ajută și sunt recomandate pentru identificarea malformațiilor.

Un alt tip de ecografie este Doppler. Aceasta este necesară pentru a depista și pentru a studia fluxurile de sânge, atât la nivelul copilului, cât și la cel al mămicii. Ecografia Doppler este importantă în special în urmărirea sarcinilor cu risc, în cazul copiilor apreciați cu o creștere intrauterină deficitară sau a mămicilor care dezvoltă hipertensiune arterială. Această examinare tip Doppler este importantă și în urmărirea sarcinilor care au în istoric probleme de sănătate și, în același timp, dacă există în istoricul mamei prezența unor avorturi spontane sau chiar a unor feți cu probleme.

În România, unei paciente îi este recomadat un număr de minimum 4 ecografii. Acest număr poate însă varia în funcție de evoluția sarcinii, dacă apar anumite situații sau probleme care trebuie atent monitorizate, și va fi stabilit de către medicul curant.

 De obicei, în primul trimestru, prima ecografie este efectuată în intervalul 6-8 săptămâni, când pacienta se prezintă pentru confirmarea sarcinii. Mai rar, sunt situații în care se prezintă pentru dureri de abdomen inferior sau sângerare pe cale vaginală și, în urma ecografiei, se constată o sarcină. Ecografia efectuată în acest interval ne aduce informații importante atât despre sarcină, cât și despre organele genitale interne ale femeii. Astfel, în urma ecografiei, noi putem să știm despre sarcină, dacă este implantată corect, intrauterin sau extrauterin, câți feți sunt și dacă există patologie asociată, cum ar fi fibroamele, uterine sau ovariene, alte formațiuni tumorale la nivelul anexelor, chisturi ovariene sau patologii ale colului uterin. După ecografie, se vor face recomandările necesare pentru ca pacienta să primească toate informațiile și să se asigure o evoluție normală sarcinii și o stare generală bună a mamei.

 Următoarea ecografie este cea de screening morfo-fetal de prim trimestru, care se recomandă a fi efectuată în intrevalul 11-13 săptămâni și 6 zile. În timpul acestei ecografii se pot deja face măsurători speciale, cum este și translucența locală, măsurători ce vor fi folosite, împreună cu anumite valori din sângele matern, la screening-ul de sindroame genetice. Adică, se va face un calcul statistic pentru riscul apariției unor sindroame genetice în această sarcină. Tot în acest interval, se pot deja identifica organele interne ale copilului, dezvoltarea structurilor și copilului, dar și a anexelor, a placentei, etc.

În acest interval, se face și ecografia Doppler, despre care am amintit mai sus, pentru a identifica riscul dezvoltării hipertensiunii arteriale la mamă sau chiar patologiile care ar putea să apară la copil în dezvoltarea și creșterea lui.

 Următoarea ecografie este cea morfo-fetală de trimestrul al II-lea, care este recomandată a fi făcută în intervalul 22-24 de săptămâni. Este o ecografie foarte minuțioasă, în care se identifică și se analizează toate structurile anatomice ale copilului. În acest interval, majoritatea organelor sunt deja formate și pot fi detectate eventualele anomalii, ale copilului și ale anexelor.

Uneori, medicii recomandă o ecografie și între aceste două intervale, adică efectuată undeva în jurul vârstei de 16-18 săptămâni, o ecografie suplimentară care poate să aprecieze evoluția sarcinii, atât dezvoltarea fătului, dimensiunile lui, pe baza cărora se calculează vârsta sarcinii, dar și starea placentei și a cordonului ombilical. Sunt evaluate și uneori chiar detectate malformații cum există, de exemplu, defectele de tub neural sau anumite afecțiuni cardiace care pot fi vizualizate anterior ecografiei morfo-fetale de trimestrul al II-lea.

 Ultima ecografie este făcută sau recomandată în intervalul 30-32 de săptămâni. Este o ecografie pentru a evalua în primul rând dezvoltarea fetală, dar și pent a se aprecia, în același timp, morfologia fetală. Mulți medici o denumesc ca “ecografie de morfologie fetală de trimestrul al III-lea”. Acum se pot evalua și greutatea corpului, poziția fătului, starea cordonului ombilical, a placentei, cantitatea lichidului amniotic. În felul acesta, se face o evaluare a stării fetale. La această examinare se folosesc cele trei tipuri de ecografii, 2D, 3D, 4D, fiindcă se urmăresc și evoluția, și mișcările fătului. În acest interval este important să se evalueze și din punct de vedere Doppler, pentru că anumiți indici Doppler ne asigură o evoluție normală a sarcinii sau pot să ridice întrebări referitoare la o dezvoltare armonioasă a copilului, o circulație normală a sângelui, la nivelul placentei, al cordonului ombilical și se evaluează anumiți parametri intracranieni. Pe baza acestei ecografii se stabilește evoluția ulterioară a monitorizării, dacă este necesară o ecografie suplimentară până la naștere sau se va face recomandarea pentru o ecografie de ultim trimestru, după 36 de săptămâni, în urma căreia se apreciază starea de bine a copilului, dacă trebuie intervenit mai rapid sau trebuie făcute anumite investigații suplimentare.

Pe parcursul acestor ecografii, se vor discuta toate detaliile referitoare la starea fătului și dacă trebuie luate măsuri suplimentare pentru monitorizarea acestei sarcini.

După cum ați remarcat, fiecare etapă are momentele sale importante, însă în fiecare etapă se pot folosi toate aceste tipuri de ecografii enumerate, 2D, 3D, 4D și ecografia Doppler, fiecare aducând informații suplimentare pentru evaluarea sarcinii, pentru a acorda o apreciere justă a dezvoltării copilului, a stării sale.

Vă așteptăm cu drag la Clinica Fertilia!