Spermatozoidul nu înoată, se rotește

Spermatozoid. Imagini 3 D

Spermatozoid. Imagini 3 D. Ultimele cercetări au descoperit că spermatozoizii au păcălit oamenii de știință multă vreme. Pentru câteva sute de ani, percepția oamenilor este că spermatozoizii înoată să ajungă la ovocit (celula reproducătoare feminină) și să-l fertilizeze, cel puțin așa se vede la microscop.  

Folosind microscopul 3D de ultimă generație, o echipă formată din cercetători din Marea Britanie și Mexic a reușit să reconstruiască matematic mișcarea rapidă a cozii spermatozoizilor.

Spermatozoid. Imagini 3 D. Un spermatozoid are peste 20 de mișcări în mai puțin de o secundă! Cu o cameră super rapidă, au înregistrat peste 55.000 de imagini într-o secundă. Iar rezultatul a fost suprinzător.

 

Spermatozoizii se rostogolesc, nu înoată

Spermatozoid. Imagini 3 D. Învârtirea rapidă și sincronizată a spermatozoizilor provoacă o iluzie optică atunci când este observată la microscop 2D – coada pare să aibă o mișcare laterală.

Prin tehnologie performantă, cercetătorii au observat –  corpul spermatozoidului se învârte în același timp în care coada se rotește.

Spermatozoidul, de fapt, își face loc în fluid ca un vârf de creion învârtit prin rotire în jurul său, în timp ce axa sa înclinată se rotește în jurul centrului.

 

  • Imaginile obținute de microscopul 3 D plus matematica pot oferi o speranță în rezolvarea secretelor reproducerii umane.
  • La 40% din cuplurile infertile, problema se află la bărbat.
  • Această decoperiere poate fi fundamentală pentru viitoare intrumente de diagnostic ale lichidului seminal. 

 

 

Sursa: Hermes Gadêlha, Universitatea Bristol

Foto: pixabay.com/ro