Spermatozoizi sănătoși

sperma

Dacă planificați o sarcină, haideți să înțelegeți factorii, care pot afecta fertilitatea masculină. Bărbații produc spermatozoizi noi la fiecare 70 de zile. Așadar, dacă azi spermograma iese prost, nu înseamnă neapărat că peste 70 de zile va fi la fel. 

Medicul supraspecializat în infertilitate este cel care evaluează eventualele probleme ale materialului genetic masculin.

 

Calitatea spermei: 

Cantitatea:

Cel mai probabil sunteți fertil, dacă materialul seminal dintr-o singură ejaculare conține cel puțin 15 milioane de spermatozoizi per mililitru.

Prea puțini spermatozoizi înseamnă… puțini candidați disponibili pentru fertilizarea ovocitului.

Mobilitatea:

Pentru a ajunge să fertilizeze ovocitul, spermatozoizii trebuie să se miște – zvârcolindu-se prin colul uterin, uter și trompele uterine ale femeii.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de motilitate. Este cel mai probabil să fiți fertil, dacă cel puțin 40% dintre spermatozoizii dvs. se mișcă.

Structura (morfologia):

Spermatozoizii normali au capăt ovalar și coadă lungă, care funcționează împreună pentru propulsie. Deși nu este un factor la fel de important asemenea cantității, cu cât aveți mai mulți spermatozoizi cu o formă și o structură normală, cu atât este mai probabil să fiți fertili.

 

Probleme de fertilitate masculină. Cauze:

Diverse afecțiuni pot contribui la probleme de fertilitate masculină:

 • Anomalii în hipotalamus sau glanda pituitară – părți ale creierului – care determină testiculele să producă testosteron și spermă
 • Boli ale testiculelor
 • Tulburări în transportul spermei
 • Vârsta bărbatului poate juca un rol. Capacitatea spermatozoizilor a se mișca și proporția de spermatozoizi normali tind să scadă odată cu vârsta, afectând fertilitatea, mai ales după vârsta de 50 de ani.

 

 

Care este cel mai bun mod de a produce spermă sănătoasă?

Puteți face pași simpli pentru a vă crește șansele de a produce spermă sănătoasă.

Mențineți o greutate normală:

Unele cercetări sugerează că mărirea indicelui de masă corporală (IMC) este legată de scăderea numărului de spermatozoizi și a motilității spermatozoizilor.

Dieta:

Alegeți multe legume, care sunt bogate în antioxidanți.

Tratați infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS):

Infecțiile cu transmitere sexuală – cum ar fi chlamydia și gonoreea – pot provoca infertilitate la bărbați. Pentru a vă proteja, limitați numărul de parteneri sexuali și folosiți prezervativul de fiecare dată când aveți relații sexuale. Sau rămâneți într-o relație reciproc monogamă cu un partener care nu este infectat.

Gestionați stresul:

Stresul poate scădea funcția sexuală și poate interfera cu hormonii necesari pentru producerea spermei.

Activitatea fizică moderată:

Crește nivelul enzimelor antioxidante, care ajuta la protejarea spermei.

 

Ce este interzis?

Sperma este vulnerabilă la factorii de mediu, cum ar fi expunerea la căldură excesivă sau substanțe chimice toxice. De asemenea, pentru a vă proteja fertilitatea:

Nu fumați!

 • Bărbații care fumează sunt mai predispuși să aibă un număr scăzut de spermatozoizi. Dacă fumați, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă ajuta să renunțați.

 

Limitați alcoolul!

 • Consumul  poate duce la reducerea producției de testosteron, la impotență și la scăderea producției de spermă. Dacă beți alcool, faceți acest lucru cu măsură.

 

Evitați lubrifianții!

 • Luați în considerare să evitați lubrifianții în timpul actului sexual. Dacă este necesar, luați în considerare utilizarea uleiului pentru bebeluși.

 

Medicamente:

 • Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele pe care le luați. Sunt multe clase care scad fertilitatea.
 • Steroizii anabolizanți au același efect.

 

Atenție la toxine!

 • Expunerea la pesticide, plumb și alte toxine poate afecta cantitatea și calitatea spermei. Dacă trebuie să lucrați cu toxine, purtați îmbrăcăminte și echipament de protecție și evitați contactul pielii cu substanțe chimice.

 

Stați la …rece!

 • Creșterea temperaturii scrotului poate împiedica producția de spermă. Evitați  sauna, cada cu hidromasaj.
 • Limitați expunerea scrotului la obiecte calde, cum ar fi un laptop-ul.

 

**

Chimioterapia și radioterapia afectează producția de spermă și pot provoca infertilitate permanentă.

Înainte de aceste tratamente, sperma trebuie congelată, ca să aveți la un moment dat șansa să fiți tată.