Stilul de viață în infertilitate. Fără sarcină la 12 luni după contacte sexuale neprotejate și regulate – așa apare diagnosticul de infertilitate. Vorbim așadar despre o boală care are o cauză sau mai multe cauze biologice.
Aceste cauze sunt determinate de către medicul supraspecializat în tratamentul infertilității, la o consultație de infertilitate.
- Dacă femeia are peste 35 de ani, consultația la medicul supraspecializat în infertilitate e recomandată la 6 luni după contacte intime neprotejate, în care nu apare sarcina.
- Aceeași recomandare ar trebui să o ia în considerare cuplurile care s-au confruntat cu avorturi spontane.
Cum decurge o consultație la specialistul în infertilitate?
Stilul de viață în infertilitate. Prima oară veți avea o discuție cu medicul, urmată de o spermogramă (pentru bărbat) și o ecografie transvaginală (pentru femeie). Abia apoi vor urma alte investigații care, în decurs de o lună, vă vor da un diagnostic. Pe baza acestuia, începe planul de tratament.
În discuția inițială, medicul vă dă câteva informații despre elemente ale stilului de viață, care ar putea implica infertilitate.
Frecvența contactelor sexuale: Contactul sexual vaginal (fără prezervativ) la fiecare 2 până la 3 zile optimizează șansele de sarcină.
Consumul de alcool:
Femei: Mai mult de 1-2 unități de alcool pe zi sau de două ori pe săptămână, dar și episoadele de intoxicație alcoolică cresc riscul de infertilitate.
Bărbați: peste 3-4 unități pe zi afectează calitatea spermei.
O unitate de alcool înseamnă un pahar mic de vin, o bere de 330 de ml sau 40 ml de tărie.
Fumatul:
Femei: fumatul afectează tot aparatul genital. Rezerva ovariană scade mai rapid. De aceea, recomandarea este să intrați într-un program Stop fumat. E gratuit!
Și fumatul pasiv afectează șansa de concepere a unui copil.
Obezitatea:
Femeile care au un IMC > 30 kg/m2: este probail să conceapă într-o perioadă lungă.
Femeile care au un IMC > 30 kg/m2 și care nu ovulează: scăderea în greutate este foarte probabil să restaureze ovulațiile și să crească șansa de a concepe.
Barbații care au IMC > 30 kg/m2: este posibil să aibă o fertilitate redusă.
Greutatea corporală redusă:
Femeile care au un IMC <19 kg/m2 și care au ciclul menstrual neregulat sau amenoree – creșterea greutății corporale este foarte probabil să îmbunătățească șansa de a concepe.