Succesul fertilizării depinde de ovocit

embrion de ziua 5

Succesul în reproducerea naturală, dar și în FIV, depinde de ovocit – celula reproducătoare feminină. Ovocitele competente generează embrioni competenți. Înseamnă embrioni, care au potențial de evoluție timp de 9 luni, în uterul mamei. Iar după naștere, copiii sunt sănătoși.

 

Succesul unei proceduri FIV  se exprimă în rata de nașteri cu nou-născut viu și sănătos.

 

Ce este ovocitul? 

Este celula reproducătoare, situată în ovare. În timpul fertilizării, sute se spermatozoizi ajung la ovocitul matur.  Unii vor trece de haloul (cercul) de celule din jurul ovocitului, care a rămas la ovulație. Odată ce trec de… acest zid, ajung la zona pellucida, un strat gros, gelatinos, care înconjoară ovocitul. Spermatozoidul dominant, odată ajuns aici, este prins în… capcană. Proteine din stratul gelatinos se atașează la proteinele din spematozoid si îl determină să elibereze enzime. Acestea, de fapt, vor ajuta spermatozoidul să ajungă la membrana ovocitului. Membranele fuzionează, iar ovocitul și spermatozoidul devin o singură celulă. Aceasta este fecundația. Fecundația se petrece identic atât în trompa uterină cât și în laborator, la FIV.

  • După fertilizare, ovocitele cu erori vor genera embrioni de asemenea cu erori genetice. Aceștia se opresc din evoluție. Dezlipirea (disjuncția) cromozomilor cu erori se accentuează cu vârsta femeii. De aceea, contează ca vârsta viitoarei mame să fie cât mai mică – fie că vorbim de reproducerea naturală, fie că vorbim de tehnicile de reproducere umană asistată.
  • Numărul ovocitelor, care pot genera embrioni perfecți din punct de vedere genetic, scade anual.
  • Când femeia are 39 de ani, ovocitele viabile, care vor forma embrioni competenți genetic, ajung sub 10%. De aceea, medicii supraspecializați în infertilitate vă spun să nu pierdeți timpul în obținerea unei sarcini. 
  • Ovocitele scad, cu vârsta, și în număr, dar, cel mai important, le scade calitateaCalitatea ovocitului înseamnă capacitatea acestuia de a forma un embrion perfect. 

 

 

Cum se formează ovocitele?

Ovocitele apar în primele săptămâni ale vietii intrauterine (ale fătului de sex feminin) și continuă până în trimestrul 2 de sarcină. Maturarea lor apare la pubertate.

Ovarul fetal produce aproximativ 8 milioane de pre-ovocite (ovocite primare), din care doar 1-2 milioane vor supraviețui după naștere, iar restul – aproximativ 6-7 milioane – se vor degrada prin moarte fiziologică programată. Mecanismele acestui fenomen nu se cunosc. 

  • Numărul ovocitelor, care supraviețuiesc după naștere, este propriu fiecărei femei. Este determinat genetic și copiază tiparul mamei sau al bunicii materne. 
  • Ovocitele primare din ovarul nou-născutilor de sex feminin sunt  imature, blocate  în așa-numita profaza I a meiozei, în care perechile de cromozomi se alipesc. Ovocitele stau blocate în profaza I a meiozei aproximativ 10 – 50 de ani, pînă când vor fi recrutate și maturate. Așa apare ovulația.
  • Fiecare ciclu ovulator de după pubertate  va debloca un număr de ovocite primare. Acestea vor dezlipi  cromozomii pereche, proces care poate duce și la erori în repartiția materialului genetic în ovocitele mature rezultate.


Ovocitul și spematozoidul, celulele reproducătoare, numite gameți, diferă de restul celulelor organismului uman. Au doar jumătate din numărul de cromozomi (informație genetică). Celulele sexuale au doar 23 de cromozomi (un singur set de cromozomi ), aceasta în condițiile în care fiecare celulă umană are 46 de cromozomi (23 perechi de cromozomi sau două seturi).