Cum se obțin spermatozozi, dacă nu există în spermă?

Tehnici chirurgicale pentru recoltarea spermatozoizilor

Tehnici chirurgicale pentru recoltarea spermatozoizilor. În cazul bărbaților, care suferă de azoospermie totală (lipsa spermatozoizilor în lichidul seminal), există posibilitatea de a recolta spermatozoizi direct din locul unde sunt produși. Intervențiile sunt făcute de medicul urolog.

 

Tehnica PESA:

 

Tehnici chirurgicale pentru recoltarea spermatozoizilor. Se face sub anestezie. Medicul urolog aspiră spermatozoizi din epididim. Epididimul este un organ alungit, situat în testicul și alcătuit din unirea canalelor eferente ale testiculului. În epididim, se produce sperma și, în afara depozitării spermatozoizilor, se produce și maturarea lor terminală.

  • Medicul străpunge pielea testiculului cu o seringă, fără a deschide scrotul.
  • Tehnica poate fi aplicată în cazul azoospermiei obstructive – adică sunt produși spermatozoizi, dar, din cauza unui blocaj fizic, ei nu ajung în lichidul seminal. 

În situațiile în care spermatozoizii nu pot fi  obținuți prin această metodă, se aplică metodele de obținere a spermatozoizilor direct din testicule.

 

Tehnica PTSA: 

 

Tehnici chirurgicale pentru recoltarea spermatozoizilor. Dacă nu sunt obținuți spermatozoizii prin metoda PESA, medicul urolog mai are soluții. Metoda PTSA înseamnă  obținerea spermatozoizilor direct din testicule.

  • Atunci când metoda PTSA nu are succes, se aplică metoda TESE. 

 

TESE: Biopsia testiculară

 

Tehnici chirurgicale pentru recoltarea spermatozoizilor. Această metodă înseamnă o mică incizie în pielea din jurul testiculului și în țesutul numit algubinea, care înconjoară fiecare testicul. Sunt extrase mici fragmente, care apoi sunt examinate sub microscop.

 

Care sunt șansele de a găsi spermatozoizi?

 

  • Obținere spermatozoizilor e posibilă în aproape toate cazurile de azoospermie cauzate de blocaje.
  • Se obțin spermatozoizi în aproximativ 50% din cazurile de azoospermie cauzată de tulburări ale producerii de spermă.

 

Pregătirea pacientului:

 

  • Toate internvențiile  se fac sub anestezie locală sau generală.
  • Nu e necesară spitalizarea
  • Intervențiile durează între 10 și 30 de minute
  • După ce trece efectul anesteziei, puteți să vă continuați activitățile zilnice

 

 

Ce se întâmplă cu spermatozoizii recoltați prin tehnici chirurgicale?

 

Spermatozoizii sunt verificați în laborator și apoi infectați direct în ovocit, prin tehnica numită ICSI. Cu ajutorul unui microscop performant, este luat un singur spermatozoid cu o micropipetă și  introdus direct în ovocit (celula reproducătoare feminină).

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro