Testul Halosperm (fragmentarea ADN-ului spermatic). Cum arată ADN-ul (informația genetică) spermatozoizilor? Testul Halosperm este metoda eficientă de evaluare a calității ADN-ului spermatic. Oferă astfel informații desprea alegerea metodei optime de reproducere umană asistată (IUI, FIV, ICSI, PICSI).
Spermograma arată cantitatea, nu calitatea
Spermograma oferă o imagine de ansamblu asupra numărului, mobilității și morfologiei (formei) spermatozoizilor. Nu dă informații despre calitatea materialului genetic. Informația genetică este conținută în ADN.
Spre exemplu, spermograma arată normozoospermie (numărul, mobilitatea și morfologia spermatozoizilor sunt normale), dar ADN-ul spermatozoizilor poate fi fragmentat (anormal).
Numeroase studii au arătat că există o legatură între gradul de fragmentare al ADN-ului spermatic și:
- rata de fertilizare a ovocitelor (celulele reproducătoare feminine)
- calitatea embrionilor
- implantarea embrionilor
- rata avorturilor spontane
Cum se face testul Halosperm?
Testul analizează prezenţa sau absenţa unui halou (un cerc) la nivelul capului spermatic. Proba se tratează cu Halosperm Kit şi are la bază un proces de dispersie și condensare a cromatinei spermatice. Aceasta dispare în cazul unui spermatozoid afectat. Prezenţa haloului arată viabilitatea spermatozoidului.
Testul Halosperm se recomandă în următoarele cazuri:
- Infertilitate masculină din cauze necunoscute
- Pierderi repetate de sarcină
- Vârsta de peste 40 ani a bărbatului
- Stil de viață nesănătos – fumat
- Expunerea în mod repetat la acțiunea unor substanțe chimice sau toxice, radiații, temperaturi înalte
- Boli infecțioase, varicocel, cancer testicular
Cum se recoltează proba de spermă?
- Se recomandă o perioada de abstinență cuprinsă între 3-5 zile înainte de recoltare.
- Sperma este recoltată la Clinica Fertilia într-o cameră special amenajată, sau poate fi recoltată și acasă, dar respectând indicațiile personalului medical prevind condițiile de păstrare și transport.
- Proba se recoltează prin masturbare sau în urma unui act sexual cu partenera. În acest caz, se folosește obligatoriu un prezervativ medical special (steril și fără spermicide sau lubrifianți, oferit gratuit în clinică). Recipientul de colectare trebuie să fie steril.
- Rezultatul se eliberează în maxim 5 ore de la primirea probei. Interpretarea se face gratuit, în clinică.
Testarea genetică:
Spermograma arată:
- azoospermie (absența spermatozoizilor în lichidul ejaculat)
- criptozoospermie (prezența câtorva spermatozoizi)
- oligoteratozoospermie severă (numărul total de spermatozoizi mic și procentul celor motili progresiv situat sub limita valorii normale de referință)
În aceste condiții, laboratorul de genetică poate determina cariotipul.
- Cariotipul este formula care descrie numărul cromozomilor unei specii. Spre exemplu, pentru specia umană cariotipul este 46, XX la femei și 46, XY la bărbați.
- Cariotipul poate arăta microdeleţiile (lipsa unei porţiuni mici dintr-un cromozom) de pe cromozomul Y (prezent doar la sexul masculin).
Testul FISH din spermă se efectuează după eșec la ICSI. FISH este o tehnică sofisticată – hibridizare fluorescentă în situ. FISH nu se aplică la o analiză de rutină cariotip, ci numai în cazuri selectate, pe baza suspiciunilor de diagnostic.
Foto: pixabay.com/ro