Testul Papanicolau

Testul Papanicolau examen ginecologic de rutina

Frotiul Papanicolau sau, mai simplu, testul Papanicolau, este un examen ginecologic de rutină al cărui scop este identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului şi screeningul cancerului de col uterin.
Testul, pe care medicii îl recomandă anual, constă în recoltarea, prin ştergere cu un tampon, a unei probe de celule din mucoasa colului uterin.

Manopera nu este dureroasă şi durează foarte puţin. Celulele sunt trimise apoi la laborator şi verificate pentru a se vedea eventualele modificări semnificative.

Testul Papanicolau poate pune în evidenţă leziunile inflamatorii nespecifice ,cauzate de diferite forme de vaginită şi poate releva unele aspecte semnificative pentru câteva dintre infecţiile vaginale banale.

Importanţa testului Papanicolau rămâne însă aceea că oferă indicii suficiente pentru identificarea acelor modificări celulare caracteristice, induse de un anumit agent patogen – virusul papiloma de tip uman, care produce o infecţie cu transmitere sexuală ce afectează până la 85% dintre femei. Deşi cercetările au evidenţiat o strânsă legătură între acest virus şi cancerul de col uterin, prezenţa lui nu trebuie să te sperie. Există 200 de tulpini de virus papiloma, iar majoritatea sunt inofensive. Doar 17 dintre ele sunt considerate a prezenta riscuri semnificative ca precursori ai cancerului cervical.

Între 5% şi 10% din femeile care fac anual un test Papanicolau au un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări ce ar putea evolua spre cancer de col uterin.
În cazul în care testul Papanicolau indică prezenţa unor anormalităţi, dar nu se poate determina ce anume le produce şi cât de serioasă este problema va trebui să faci mai multe investigaţii. Un rezultat anormal la acest test nu este însă neobişnuit, întrucât în mod normal celulele din cervix suferă în permanenţă modificări. Rezultatele pozitive pot apărea şi din cauza inflamaţiei sau a iritaţiei produse de prea mult sex sau prea mult duş. De multe ori, ele atrag atenţia asupra existenţei unei infecţii cu virus papiloma.

Cea mai bună opţiune, dacă ai primit un asemenea rezultat, este să discuţi cu ginecologul necesitatea unui test pentru virusul papiloma care permite aflarea tipului de papiloma virus şi, în consecinţă, a gradului de risc la care eşti expusă. Femeile la care s-a diagnosticat o infecţie cu una dintre tulpinile cu risc scăzut trebuie să repete testul cito-vaginal după trei luni ,pentru a se asigura că lucrurile au revenit la normal. În schimb, dacă a fost identificată o tulpină cu risc major, întreabă-ţi medicul despre posibilitatea de a face o colposcopie, adică acel examen prin care se examinează aspectul colului. Dacă aspectul colposcopic este anormal, se recomandă practicarea unei biopsii care să stabilească diagnosticul cu certitudine.

Şi în cazul testului Papanicolau, rezultatele false pot fi provocate de lucruri foarte simple, ca de altfel, în orice test de laborator, deoarece în orice situaţie există o marjă de risc. Rezultatele pot fi influenţate dacă testul a fost programat în apropierea menstruaţiei, ceea ce poate da o interpretare eronată. De aceea, cu 48 de ore înaintea testului nu trebuie să foloseşti niciun fel de medicaţie intravaginală, spermicid sau lubrifiant, deoarece aceste substanţe pot induce rezultate fals pozitive. Şi contactul sexual este contraindicat.