Tiroida în infertilitate

Tiroida în infertilitate

Tiroida în infertilitate. Între tiroidă și hormonii sexuali există o legătură strânsă. De aceea, în cursul investigațiilor pentru infertilitate sunt necesare două analize – TSH și fT4 în principal. 

 

Ce face tiroida?

Glanda tiroida are misiunea de a produce doi hormoni – T3 și T4. Dacă tiroida nu mai funționează normal și produce prea puțini hormoni tiroidieni, situație pe care o numim hipotiroidie, atunci TSH-ul va crește ca să producă mai mult.

Crește TSH și hormonii tiroidieni rămân în limite normale cîteva luni. TSH cu valori până la dublu, adică până la 10, poate să nu fie tratat. Compensează hormonii tiroidieni. În acest timp, nu aveți simptome.

 

Ce înseamnă analiza TSH?

Tiroida în infertilitate. Dacă analiza numita TSH este normală si valorile hormonilor tiroideni, adică T3 si T4, vor fi normale.

În pachetul de bază de analize de sânge se include, anual, și TSH. Dar nu ceilalți hormoni, adică T3, T4 si free T4, pentru că nu are sens. Din nou, dacă TSH este normal și analizele T3 și T4 vor fi normale.

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH sau tirotropina) se formează în hipofiză, structură din creier. Analiza numita TSH este, așadar, testul initial in diagnosticul afectiunilor tiroidiene. TSH detecteaza și exclude afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian.

Daca există simptome de hipotiroidie, dar nivelul TSH nu este crescut, se suspectează hipotiroidism secundar.

 

Înfometarea inactivează hormonii tiroidieni

Dietele drastice, care presupun înfometarea, lovesc direct în această glandă.  De ce? Hormonii tiroidieni sunt cei care reglează metabolismul. În cazul persoanelor care se înfometează, organismul trece într-un stadiu de încetinire a metabolismului.  Hormonii tiroidieni, în loc să fie eficienți, vor deveni inactivi. Cu alte cuvinte, înfometarea prelungită vă poate lăsa fără hormoni tiroidieni. Nu din cauza tiroidei vă îngrășați, ci din cauza kilocaloriilor în exces aduse prin alimente în exces. Dar, la polul opus, înfometarea vă poate lăsa fără funcție tiroidiană. 

 

Tiroida este implicătă în fertilitate

Tiroida în infertilitate. Atât hipertiroidia cât și hipotiroidia pot afecta fertilitatea. 

  • Dacă glanda tiroidă produce prea puțini hormoni, ovulația nu mai are loc normal. Situația reduce șansele sarcinii.
  • Dacă suferiți de tiroidită autoimună, hormonii tiroidieni trebuie dozați regulat. Această boală, neținută în control, poate fi cauza infertilității.

 

Foto: pixabay.com/ro