Tiroidita autoimună reduce fertilitatea

Tiroidita autoimună

Tiroidita autoimună.  Este una din bolile cu frecvență mare în  România. Boala autoimună nu se vindecă, dar poate fi tinută sub control.  Tiroidita autoimună înseamnă că sistemul imunitar acționează împotriva tiroidei. Celulele tiroidei seamăna cu cele din ovar. Așadar, o femeie cu o tiroidită autoimună poate avea probleme cu fertilitatea.

Tiroidita, probleme cu fertilitatea

Chiar dacă luați hormoni tiroidieni și aveți o viață perfect normală, tineți cont de ceea ce va spun statisticile. Fertilitatea scade dacă tiroida suferă. Cu atât mai mult dacă trece și timpul. Testele necesare diagnosticării tiroiditei autoimune Hashimoto sunt nivelurile din sânge: ale hormonilor tiroidieni (TSH, T3,  freeT4) și ale ale anticorpilor specifici (ATPO, ATG).

Tiroidita autoimună, legată de anemia prin deficit de B12

Frecvent, tiroidita autioimună poate fi însoțită de carența de vitamina B 12, dar prin mecanisme imunologice. Anticoprii sintetizați în tiroidita autoimună pot determina deficit de absorbție de vitamina B12 la nivel intestinal. Această legătură e usor de arătat. Doi anticopri pot fi evidențiati prin analize de sânge. Confirmă mecanismul imun al deficitului de vitamina B12.  Anticorpii specifici sunt: ATPOATG.

Sarcina e legată de calitatea materialului genetic feminin

Revenind la sarcină, dacă suferiți e tiroidită imună și vă doriți o sarcină, nu lăsați timpul să treacă. Pentru că trece în defavoarea dumneavoastră.  Ovocitele  –  materialul genetic feminin – se găsesc în ovare. Numărul lor e stabilit genetic și nu poate fi crescut prin medicație. Odată cu adolescența, la fiecare menstruație, se vor pierde câteva. Se pierd până… se termină. Așa apare menopauza. Din pacate însă, după 38 de ani, nu rămân doar puține ovocite, calitatea lor e slabă. Adică nu vor forma embrioni sau vor forma embrioni de calitate genetică slabă, care se elimină prin avort spontan. Vârsta viitoarei mame, cât mai mică, înseamnă ovocite de calitate bună.

Câte ovocite mai sunt în ovare?

Rezerva ovariană se poate afla printr-un test de sânge plus o ecografie. Aceste teste, coroborate, vă spun cât timp mai aveți la dispoziție să concepeți în mod natural. Ar fi bine ca, orice femeie care a ajuns la 30 de ani, să își măsoare rezerva ovariană în fiecare an. Fără a avea vreo explicație medicală, în ultimii ani, femei tinere intră la menopauză precoce sau au rezervă ovariană modestă, deci șanse mici să conceapă.

Crioconservarea ovocitelor

Șansa lor este să își crioconserve ovocitele, pentru ca în viitor să aibă o sarcină cu material genetic propriu.