Transferul de embrioni (embriotransferul)

Ovocit

Transferul de embrioni (embriotransferul) este manevra medicală prin care se transferă în uter unul sau mai mulți embrioni proaspeti sau crioprezervati anterior. Aceștia au fost obtinuți în laborator prin fertilizare in vitro.

 

Ovocitele fertilizate în laborator sunt selectate și menținute în cultură până în ziua transferului de embrioni, fie în a 3-a zi (stadiul de 6-12 celule), fie în ziua 5. Aceasta este stadiul de blastocist (aproximativ 80 de celule).

 

Ce presupune transferul de embrioni?

 

Pentru pacientă, manevra e asemănătoare cu recoltarea unui test Papanicolau.

Embrionii sunt aspirați într-un cateter și introduși în uter, sub ghidaj ecografic, pe cale vaginală. Vezica urinară trebuie să fie plină, pentru imaginea ecografică bună și ca să mențină poziția uterului liniară. 

 

Sub ghidajul ecografic, un cateter de ghidaj este trecut ușor prin colul uterin. Prin acesta, introducem în cavitatea uterină cateterul cu embrionii. Manevra va fi fermă, dar foarte blândă, fără traumatizarea țesuturilor. Durează 5-10 minute și nu doare. De aceea, anestezia nu e necesară.

 

 

Câți embrioni sunt transferați?

 

Numărul de embrioni transferați depinde de calitatea lor, de vârsta pacientei și de rezultatul încercărilor anterioare de FIV. Cum se aleg embrionii? Embrionii de calitate au mai multe șanse să se implanteze în uter, iar sarcina să ajungă la termen. 

 

Ce criterii sunt utilizate la selecția embrionilor?

  • numărul de celule prezente
  • cât de repede se divid celulele 
  • diviziunea celulară este uniformă 
  • există fragmente de celule – aceasta înseamnă că unele celule au degenerat.

 

Uneori, poate să nu existe niciun embrion de calitate, care să formeze un făt sănătos. Medicul vă informează despre această situație.

Dacă aveți mai mult un embrion de bună calitate disponibil,  în uter va fi transferat un singur embrion. Se numește transfer de embrion unic. 

Ceilalți embrioni vor fi congelați, pentru sarcini ulterioare. Congelarea embrionilor exclude tratamentele hormonale (stimularea ovariană), care se fac înainte de extragerea ovocitelor din ovar. Vezi aici ce presupune stimularea ovariană

 

Sarcina se confirmă după 2 săptămâni

După transferul embrionilor în uter (embriotransferul), pacientele trebuie să astepte două saptămâni pâna la testul de sarcina din sânge (beta-hCG). Aceasta confirmă sarcina.