Tratamentul cancerului. Oncofertilitatea

Oncofertilitate

Oncofertilitatea este un subdomeniu care leagă cercetările oncologice și medicina reproductivă. Aceasta pentru ca pacienții care supraviețuiesc unei boli oncologice să aibă posibilitatea de a a avea copii.

 

Numele ”oncofertilitate” a fost inventat în 2006 de Teresa K. Woodruff la Oncofertility Consortium. Tratamentele împotriva cancerului – chimioterapia, radioterapia și unele intervenții chirurgicale – distrug capacitatea pacientului de a avea copii mai târziu în viață.
Cercetarea în privința oncofertilității se concentrează pe creșterea posibilităților de conservare a fertilității. 10% dintre pacienții care fac o formă de cancer au sub 40 de ani.

Oncofertilitate bărbați:

Conservarea fertilității pentru bărbați înseamnă depozitarea spermei. Proba de spermă se recoltează la o clinică pentru tratamentul infertilității, într-un recipient steril. Se congelează și se depozitează pentru utilizare viitoare.
Există și varianta- extracția spermei testiculare, în care sperma este recuperată direct din testicule, printr-o scurtă procedură chirurgicală. Se îngheață proba.
**
Opțiunile experimentale includ înghețarea țesutului testicular, după ce acesta este îndepărtat chirurgical.
Bărbații care nu apelează la o clinică pentru tratamentul infertilității, ÎNAINTE de orice tratament oncologic, au următoarele opțiuni:
  • pot avea copii folosind spermatozoizi de la un donator, sarcina e obținută apoi prin tehnici de fertilizare asistată
  • pot adopta

Oncofertilitate femei:

Opțiunile pentru femei de a avea copii după cancer au crescut semnificativ în ultimii ani. Înainte de orice tratament oncologic, ovocitele (celulele reproducătoare feminiine) pot fi extrase din ovar într-o clinică pentru tratamentul infertilității.
  • Se vitrifică (congelează).
  • Pot fi ulterior fecundate în laborator, apar embrioni, care sunt transferați în uterul mamei, care a trecut prin toate tratamentele pentru cancer și e bine.
Fără să depozitați celule reproducătoare (ovocite), ÎNAINTE de orice tratament împotriva cancerului, opțiunile includ:
  • Sarcină cu ovocite de la donatoare. Ovocitele din banca de celule umane se fecunndeează în laborator și rezultă embrioni. Un embrion este transferat în uter, într-o clinică pentru tratamentul infertilității.
  • Adopția.

De ce a crescut semnificativ supraviețuirea în cancer?

Oncologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului. Supraviețuirea în cancer a crescut considerabil datorită a trei componente:
  • reducea expunerii la factori de risc (de exemplu, fumatul și consumul de alcool)
  • screening-ul pentru mai mutle forme de cancer, ceea ce permite un diagnostic precoce și tratamennte eficace – de exemplu, cancer de col uterin (prin textul Papanicolau) sau cancer de sân (prin ecografii mamare și mamografie)
  • cancerul e tratat de echipe multidisciplinare, în care se întâlnesc oncologi medicali, chirurgi oncologi, radioterapeuți.

 

 

Foto: pixabay.com/ro