Tratamentul endometriozei

rezerva ovariană

Tratamentul endometriozei este individualizat în funcție de vârsta pacientei, de dorința de a avea un copil, dar și de localizarea focarelor de endometrioză.

 

Tratamentul endometriozei. Medicație:

  • Progestative – administrare orală sau vaginală, 6-9 luni. Acestea mimează sarcina și reduc intensitatea durerii.
  • Dispozitivul intrauterin cu levonorgestrel și contraceptivele orale combinate – reduc intensitatea durerii și inhibă dezvoltarea focarelor de endometrioză.
  • Agoniștii de GnRh – determină o castrare medicala reversibilă. Administrarea se face pentru o perioadă de cel mult  6 luni.  Efectele adverse dispar prin încetarea medicației.

 

Tratamentul endometriozei. Chirurgie:

1. Intervenție minim invazivă, la maternitatea Cantacuzino

  • Dacă diagnosticarea e târzie, focarele de endometrioză pot afecta multe organe din abdomen. Din fericire, există o intervenție minim invazivă. Se face și la maternitatea Cantacuzino din București. Anul trecut, a apărut o tehnică nouă și în România, prin care medicul specialist poate opera endometrioza în stadiul 4, când afectează rectul și vezica, fără să lezeze aceste organe. De ce este importantă nou tehnică minim invazivă?  Ajuta pacienta să nu sufere o eventuală perforație de uter, de vezică sau intestin atunci când sunt eliminate endometrioamele, adică focarele de endometrioză.
  • După intervenție, pacienta așteptă doar un ciclu menstrual. Cu alte cuvinte, dupa prima menstruație poate să rămână însărcinată. Dacă însă sarcina nu apare în primele 6 luni de contact sexual neprotejat de prezervativ, medicul specialist în infertilitate intervine prin tratament de stimulare a ovulației sau prin FIV.

 

2. Chirurgie cu plasmă

  • În prezent, se încearcă și ablație cu energie plasma, tocmai ca să nu fie lezate și tesuturi din jurul focarelor de endometrioză. Vaporizarea suprafeței interioare a chistului endometriotic este realizată folosind energie plasma în mod de coagulare, la o distanță medie de 5 mm de la vârful piesei de mână, cu un
    timp de expunere limitată – 1 secundă.
  • Intervenția cu energie plasma este o tehnică care prezervă țesutul ovarian. Dă pacientelor șansa unei sarcini postoperator.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro