Trompele uterine sunt două tuburi foarte subțiri care unesc ovarele de uter. Ca să apară o sarcină, trebuie să fie permeabile și funcționale.
Trompa trebuie să capteze ovocitul (celula reproducătoare feminină) la ovulație (când este eliberat de ovar). Ovocitul intră în trompă, unde va fi fecundat de spermatozoid (celula reproducătoare masculină).
Spermatozoizii ajung în trompă parcurgând vaginul, uterul și apoi trompa. După fecundația din trompă, embrionul coboară în aproximativ 4 zile până în cavitatea uterină. În uter, ajunge în ziua 5, când începe implantarea în endometru (partea internă a uterului). Timpul este strict în acest proces.
Ce înseamnă trompă funcțională?
Cilii microscopici din trompa uterină pot fi:
- aplatizați – trompa nu își face funcția.
- afectați de infecții și inflamații – înseamnă infertilitate de cauză tubară
Infecțiile trompei sunt așa-numitele anexite netratate. Aceste infecții:
- produc aderențe în interiorul trompei
- distrug arhitectura cilililor din trompă – defecte care nu pot fi reparate.
Dintre infecțiile, care produc cel mai adesea modificări în interiorul trompelor uterine, găsim chlamydia și gonoreea
Chlamydia și gonoreea distrug trompa fără simptome
Ambele infecții evoluează, posibil, făsă simptome. Pot fi detectate doar dacă, o dată pa an, la control ginecologic, pe lângă testul Papanicolau faceți și examenul microbiologic al secrețiilor.
- Dacă medicul descoperă astfel o infecție, o tratează la timp și nu mai sunt probleme.
- Dacă infecția are ani de zile de evoluție în trompele uterine, chiar dacă e tratată, anomaliile pe care le-a produs în anatomia trompei uterine sunt ireversibile. În felul acesta, sarcina nu poate apărea natural, ci doar prin FIV.