Trompele uterine. Cum se blochează?

Trompele uterine

Trompele uterine. Locul unde ovocitul se întâlnește cu spermatozoidul și astfel apare o nouă viață. Două organe extrem de… deștepte. 

Trompele uterine au 10-14 cm lungime și fac legătura între cavitatea uterină și cavitatea peritoneală, din vecinătatea celor două ovare. La ovulație, partea liberă a trompei uterine din abdomen vine deasupra ovarului și  captează ovocitul (celula reproducătoare feminină).

 

Fiecare trompă are 4 părți:

  • porțiunea intramurală: zona prin care trompa strabate musculatura uterină și se deschide în uter
  • istmul: porțiunea imediat următoare a trompei, situată în cavitatea peritoneală
  • ampula: segmentul intermediar, cel mai lung, situat între extremitatea liberă a trompei și extremitatea uterină. Are forma unui cilindru, de 8-10 cm
  • infundibulul:  este extremitatea liberă, situată în apropierea ovarelor. Are forma unei pâlnii, iar marginile libere au forma unor degețele, denumite fimbrii, care îmbrățișează ovarul și preiau ovocitul la ovulație.

 

Trompele uterine.  În interiorul lor găsim:

  • celule care secretă mucus 
  • celule cu cili (mici proeminențe ca firele de păr), care direcționează ovocitul dinspre extremitatea abdominală a trompei spre uter

Stratul muscular asigură deplasarea spermatozoizilor.

 

Blocajul trompelor uterine:

Blocajul trompei sau disfuncția tubară înseamnă 40% din totalul cauzelor de infertilitate feminină. Cauze: 

  • boala inflamatorie pelvină (BIP), adică inflamația tuturor organelor din pelvis, urmată de o vindecare cu sechele, cu aderențe între aceste organe
  • boala inflamatorie pelvină este cauzată de infecții cu transmitere sexuală (chlamydia și gonoreea), care nu dau simptome

 

 

Infecția trompei:

Dacă trompa se infectatează – cel mai probabil nu veți simți nimic –  au loc două fenomene.

  • Cilii (perișorii) din interiorul trompei sunt capabili să execute mișcări extrem de coordonate, care asigură deplasarea ovocitului și, ulterior, a embrionului spre uter. În cazul infecției, cilii sunt afectați sau distruși. Nu au capacitatea de a se reface sau de a se vindeca.
  • Al doilea fenomen este inflamația, prin care organismul încearcă să limiteze extinderea infectiei în tot organismul. Trompele sunt închise printr-un proces inflamator specific. Se activează sistemului imunitar, care va distrugere agenții bacterieni. Trompa închisă poate să se vindece într-un oarecare grad, dar, ulterior, secrețiile mucoasei se acumulează în interiorul trompei și determină hidrosalpinx (lichid în trompa uterină). Situația împiedică sarcina.

Dacă infecția este severă, se acumulează puroi și apare  piosalpinxul. Situația împiedică, de asemenea, sarcina.

 

De aceea, mergeți la ginecolog în fiecare an și verificați, la controlul de rutină, și prezența eventualelor infecții (examenul microbiologic).