Vaccinarea antigripală în sarcină

Vaccin antigripal

Vaccinarea antigripală în sarcină. Două vaccinuri sunt recomandate de rutină în sarcină. 

  • Vaccinul antigripal este sigur atât pentru mamă, cât și pentru copil, în orice moment al sarcinii.
  • Vaccinul diftero-tetanic (DT) sau vaccinul antitetanos ar trebui făcut între săptămânile 27-36 de sarcina. În acest fel, se evită tetanosul neonatal.

 

 

De ce gravidele au riscuri?

Vaccinarea antigripală în sarcină. Viitoarele mămici sunt expuse unui risc mai mare de complicaţii din cauza gripei. De ce? Când sunteți gravidă, organismul își slabește natural sistemul imunitar pentru a se asigura că acceptă sarcina (sarcina este jumătate un … corp străin).

Veți fi mai puțin capabilă de a lupta impotriva infecțiilor. Dacă o femeie gravidă face gripă, este în risc să dezvolte complicații.

Gripa în timpul sarcinii poate însemna risc crescut de avort spontan, naștere prematură sau copil de greutate scăzută. 

Bebelușul primește anticorpi de la mama atât în timpul sarcinii, cât și ulterior prin alăptare. Va fi protejat până la 6 luni de viață, când i se poate administra vaccin antigripal. 

 

Alăptarea și vaccinarea

În timpul alăptării, unii anticorpi se transferă de la mamă la copil. Dacă este necesar, vaccinarea este indicată inclusiv în această perioadă, fără riscuri pentru mamă și copil.

 

Ce face vaccinul antigripal?

Gripa este o infecție respiratorie, care poate fi prevenită prin vaccin. 

Virusul gripal este un virus învelit într-o membrană lipidică. Aceasta înseamnă că este distrus de ultraviolete, apă cu săpun, alcool, clor.

În cazul vaccinului antigripal, imunitatea acoperă un singur sezon.  De aceea, vaccinul se numește sezonier. Și va fi repetat în fiecare an. Vaccinul antigripal conține virusuri distruse. Este motivul  pentru care se poate administra inclusiv gravidelor. 

 

Vaccinul educă sistemul imunitar

Ce face vaccinul? Sistemul imunitar primește  permanent informații de la mediul exterior. Aerul nu e steril, ci încărcat cu microorganisme. Alimentele nu sunt sterile. Dar sistemul imunitar primeste și informații chimice de la fiecare celulă umană. Cum?  Se numesc limfocite și circulă prin sânge. Ajung la fiecare celulă și îi verifică integritatea- să nu fie cumva infectată.

Limfocitele T circula așadar prin în sânge. Ele păstrează amintirea primul contact cu un virus și vor fi capabile să intre în acțiune repede.  Vaccinarea asigură această primă întâlnire cu un virus atenuat.  Nu va apărea boala. Dar limfocitele T vor fi pregatite, în caz de contact cu virusul gripal. Si vor lupta eficient. 

 

Foto: pixabay.com/ro