Vitamina D este o moleculă organică, solubilă în grăsimi, necesară în primul rând pentru menținerea sănătății sistemului imunitar.
Recent, s-a aflat că deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 crează în tot organismul o stare inflamatorie. Inflamația scade în mod normal nivelul vitaminei D din sânge. Este vorba și de inflamația produsă în infecții, dar și în alte boli cronice care sunt însoțite de inflamație – diabet, obezitate ori boli cardiovasculare.
Care sunt funcțiile vitaminei D?
Organismul uman poate sintetiza vitamina D folosind razele ultraviolete B provenite de la soare.
- Expunerea zilnică de 15 – 20 de minute la lumina naturală este suficientă pentru ca pielea să producă niveluri suficiente de vitamina D.
- În plus, vitamina D poate fi consumată prin alimente: gălbenușul de ou, peștele de apă sărată, ficatul animalelor, brânza, nucile și produsele lactate.
Cum influențează vitamina D diabetul de tip 2?
Există studii științifice și studii clinice care susțin că vitamina D joacă un rol important în îmbunătățirea sensibilității insulinei.
- Insulina este un hormon produs de pancreas, necesar pentru menținerea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge.
- Se știe că menținerea unui nivel de vitamina D de 80 nmol / l sau mai mare este adecvată pentru menținerea homeostaziei (echilibrului) normale a glucozei.
Efectele vitaminei D asupra diabetului de tip 2 pot fi determinate de mai multe mecanisme:
- Studiile au descoperit că pancreasul conține receptori pentru metabolitul activ al vitaminei D, numit 1,25-dihidroxivitamina D, care este necesar pentru sinteza și secreția de insulină de către celulele beta pancreatice.
- Majoritatea studiilor arată că, prin suplimentarea cu vitamina D, este menținută glicemia normală.
- Se reducere rezistența la insulină, principalul factor cauzal al diabetului.
- Aceste studii recomandă ca doza zilnică de vitamina D să fie de peste 2000 UI pentru a menține un nivel optim în sânge (> 80 nmol / l).
- La acest nivel, s-a constatat că riscul de diabet este cel mai scăzut.
Nivelul sanguin de vitamina D reprezintă vitamina D atât din surse solare, cât și din surse alimentare.
- Studiile efectuate pe vârstnici (vârsta:> 70 de ani) au arătat că un nivel de vitamina D din sânge <50 nmol / l este asociat cu un risc de două ori mai mare de diabet.
- Mai mult, există o corelație inversă între starea vitaminei D și nivelul HbA1C, un marker bine recunoscut pentru metabolismul afectat al glucozei.
- Studiile arată că menținerea unui nivel optim de vitamina D pe termen lung e necesar pentru controlul grăsimilor din sânge și pentru inducerea sațietății.