Vitamina D controlează inflamația din diabet

vitamina d diabet

Vitamina D este o moleculă organică, solubilă în grăsimi, necesară în primul rând pentru menținerea sănătății sistemului imunitar. 

 

 

Recent, s-a aflat că deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 crează în tot organismul o stare inflamatorie. Inflamația scade în mod normal nivelul vitaminei D din sânge. Este vorba și de inflamația produsă în infecții, dar și în alte boli cronice care sunt însoțite de inflamație – diabet, obezitate ori boli cardiovasculare.

 

Care sunt funcțiile vitaminei D?

 

Organismul uman poate sintetiza vitamina D folosind razele ultraviolete B provenite de la soare.

  • Expunerea zilnică de 15 – 20 de minute la lumina naturală este suficientă pentru ca pielea să producă niveluri suficiente de vitamina D. 
  • În plus, vitamina D poate fi consumată prin alimente: gălbenușul de ou, peștele de apă sărată, ficatul animalelor, brânza, nucile și produsele lactate.

 

 

 

Cum influențează vitamina D diabetul de tip 2? 

 

Există studii științifice și studii clinice care susțin că vitamina D joacă un rol important în îmbunătățirea sensibilității insulinei. 

  • Insulina este un hormon produs de pancreas, necesar pentru menținerea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge. 
  • Se știe că menținerea unui nivel de vitamina D de 80 nmol / l sau mai mare este adecvată pentru menținerea homeostaziei (echilibrului) normale a glucozei.

 

Efectele vitaminei D asupra diabetului de tip 2 pot fi determinate de mai multe mecanisme: 

 

  • Studiile au descoperit că pancreasul conține receptori pentru metabolitul activ al vitaminei D, numit 1,25-dihidroxivitamina D, care este necesar pentru sinteza și secreția de insulină de către celulele beta pancreatice.
  • Majoritatea studiilor  arată că, prin suplimentarea cu vitamina D, este menținută glicemia normală.  
  • Se reducere rezistența la insulină, principalul factor cauzal al diabetului.
  • Aceste studii recomandă ca doza zilnică de vitamina D să fie de peste 2000 UI pentru a menține un nivel optim în sânge (> 80 nmol / l). 
  • La acest nivel, s-a constatat că riscul de diabet este cel mai scăzut.

 

Nivelul sanguin de vitamina D reprezintă vitamina D atât din surse solare, cât și din surse alimentare.

 

  • Studiile efectuate pe vârstnici (vârsta:> 70 de ani) au arătat că un nivel de vitamina D din sânge <50 nmol / l este asociat cu un risc de două ori mai mare de diabet. 
  • Mai mult, există o corelație inversă între starea vitaminei D și nivelul HbA1C, un marker bine recunoscut pentru metabolismul afectat al glucozei. 
  • Studiile arată că menținerea unui nivel optim de vitamina D pe termen lung e necesar pentru controlul grăsimilor din sânge și pentru inducerea sațietății.