Vitamina D în sarcină mărește IQ-ul fătului

Vitamina D

În timpul sarcinii, vitamina D are rol în dezvoltarea creierului fetal. Nivelul mai mare de vitamina D al gravidei conduce la creșterea  IQ-ului fătului. Deficiența de vitamina D este frecventă în rândul tuturor oamenilor.

 

Melanina, pigmentul din piele care îi dă și culoarea, o protejează împotriva daunelor provocate de soare, prin blocarea razelor UV. Melanina reduce și producția de vitamina D din piele.

Vitamina D se sintetizează optim prin expunere la lumină naturală între 7 și 10 dimineața. Vitamina D de sintetizează prin expunerea la ultravioletele B.

Alimentele care conțin vitamina D sunt grăsimile animale – cea mai mare concentrație o găsim în unt,  în pește gras și în gălbenuș de ou.

 

În sarcină, suplimente

 

În timpul sarcinii, sunt indicate suplimentele de vitamina D. Medicul este cel care vă recomandă cantitatea, după dozarea din sânge a nivelului vitaminei D. Vezi aici dozele recomandate de Ministerul Sănătății, după evaluarea dozei circulante.

Deficitul de vitamina D poate apărea chiar aveți o dietă sănătoasă. Uneori este legat de stilul de viață, de culoarea pielii sau de alți factori care nu se află sub controlul nostru.

Aportul zilnic recomandat de vitamina D este de peste 600 de unități internaționale (UI).

 

Inteligența între 4-6 ani

 

Studiul ”Condiții care afectează dezvoltarea neurocognitivă și învățarea în copilăria timpurie (CANDLE)” se derulează din 2006 și face legătura între nivelul de vitamina D al mamei și dezvoltarea ulterioară a copilului.

  • Nivelul ridicat de vitamina D în timpul sarcinii a fost asociat cu un IQ mai mare la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani.
  • Screening-ul gravidei și suplimentarea nutrițională pot corecta deficiența de vitamina D și pot promova funcția cognitivă a descendenților.

 

 

Vitamina D scade în infecții

 

Vitamina D reglează reactiile inflamatorii în infecții, dar și în boli cronice, care sunt însotite de inflamație:

  • obezitate
  • diabet de tip 2
  • boli cardiovasculare.

 

În infecții, doza normala de vitamina D pe care o luati zilnic, se măreste la recomandarea  medicului. S-a demonstrat că nivelul seric al vitaminei D scade abrupt în timpul unei infecții, de aceea se pot administra doze mari.

Dozele adaptate vârstei (în cazul copiilor) sau condiției biologice (sarcina) sunt corecte doar dupa analiza de sânge, care apreciază ce concentrație aveți în circulația sanguină. 

 

Foto: pixabay.com/ro