Vitamina E are legătură cu fertilitatea

Vitamina E

Vitamina E a primit multă atenție în ultimii ani datorită capacității sale de a îmbunătăți reproducerea. Din acest motiv, este recomandat femeilor să consume vitamina E în mod regulat.

 

Vitamina E este conținută de ulei și fructe oleaginoase (nuci).

  • Derivații vitaminei E au fost detectați și în laptele uman.

 

Ce face vitamina E?

Stresul oxidativ este larg recunoscut ca element cheie în declanșarea celor mai multe boli.

Stresul oxidativ apare când există un dezechilibru între prezența anti-oxidanților și a pro-oxidanților.

Pro-oxidanții în exces induc stresul oxidativ prin generarea de specii celulare reactive de oxigen sau prin inhibarea sistemelor antioxidante.

Speciile celulare reactive de oxigen sunt extrem de instabile. Acestea dobândesc elemente celulare de la  orice altă moleculă din apropiere, provocând un șir de reacții în lanț. Aceste reacții au ca rezultat leziuni celulare și boli.

În sistemul de reproducere feminin, speciile celulare reactive de oxigen:

  • pot afecta funcțiile celulelor reproducătoare
  • pot influența dezvoltarea embrionară timpurie
  • pot afecta negativ fertilizarea ovocitelor
  • pot inhiba implantarea embrionului

 

În primul trimestru de sarcină, placenta conține concentrații scăzute de enzime anti-oxidante. Această stare biologică poate expune celulele embrionare la daune mediate de oxigen (prin speciile celulare reactive de oxigen).

Stresul oxidativ în sistemul de reproducere feminin este raportat în majoritatea tulburărilor legate de reproducere și de sarcină.

De exemplu, a fost asociat cu avortul spontan, infertilitate inexplicabilă, preeclampsie, restricție de creștere intrauterină, travaliu prematur.

 

Vitamina E reglează speciile celulare reactive de oxigen să nu devină prea multe.

S-a raportat că antioxidanții precum vitamina C și vitamina E sunt eficienți, iar utilizările lor în tulburările legate de reproducere și de sarcină au făcut obiectul unor studii clinice semnificative. Concluziile?

Administrarea vitaminei E ar putea îmbunătăți răspunsul endometrului (mucoasa din interiorul uterului în care se implantează embrionul) la femeile cu infertilitate inexplicabilă.

Endometrul prea subțire poate fi ajutat și cu vitamina E.

  • Endometrul prea subțire nu permite nidarea (lipirea) sarcinii.

 

 

 

Foto: pixabay.com/ro