Vitrificarea (congelarea embrionilor)

blastocistul

Vitrificarea (congelarea embrionilor). Embrionii de calitate, obținuți după fertilizarea umană asistată, care nu vor fi puși în uterul mamei, pot fi păstrați prin vitrificare sau congelare. 

Embrionii vitrificați sunt păstrați în azot lichid (la -196° Celsius) și se pot folosi, ulterior, pentru o nouă sarcină. Pentru femeie, congelarea lor înseamnă că nu va mai urma o nouă stimulare ovariană (tratament medicamentos). 

 

Ce înseamnă vitrificare? 

  • Vitrificarea (congelarea embrionilor). Embrionii sunt congelați într-un ritm rapid. Aceșția vor fi protejați, în prelabil, de substanțe speciale, ce cresc vâscozitatea materialului biologic. Astfel, se evită formarea cristalelor de gheață, care pot duce la deteriorarea membranei celulare în procesul de dezghețare. Tehnica de vitrificare a revoluționat domeniul de congelare a gameților umani, pentru că promite rate mari de supraviețuire.
  • Embrionii vitrificați și apoi decongelați au o rată de supravieţuire de 95%.

 

 

Vitrificarea poate fi folosită pentru:

  • stocarea ovocitelor (celule reproducătoare feminine)
  • stocarea embrionilor (apar imediat după fecundare)
  • stocarea blastociștilor (embrion în ziua 5-6)

Vitrificarea (congelarea embrionilor). Studiile au arătat ca procentul anomaliilor la embrionii vitrificați nu este diferit de al celor fresh (proaspeți) folosiți în FIV și nici de al celor obținuți natural.

 

 

Embrionii decongelați, ajutați înainte de implantare

  • Ecloziunea asistată (vezi aici) se face pe embrioni anterior vitrificați (congelați). Este o procedură necesară înainte de implantarea în uter a embrionilor obținuți prin FIV sau ICSI.
  • Embriologul ajuta embrionul (cu o undă laser) să se elibereze stratul său exterior de protecție, pentru a se implanta în uter și pentru a se transforma într-o sarcină viabilă.

 

 

Foto: pixabay.com/ro